четвъртък, 29 септември 2016 г.

Топла салата с печен лук

С края на лятото хубавите зеленчуци по пазарите стават все по - малко, а с това се изчерпва и възможността да си похапваме вкусни салати. 
Започна да ми омръзва понякога еднообразието от салати и затова разнооразявам с подобни. Тук времето за приготвяне е повече от обичайното за една шопска салата, защото трябва да изпечете лука. Вкусна е както топла, така и студена. Нарекох я топла, защото я сервирах такава, но ако на вас не ви харесва идеята, съвсем спокойно може да я сложите на трапезата си и студена. 
Използвах сладко - кисели краставички с които експериментирах това лято, но вие сигурно няма да имате подобни. Поради тази причина може да загреете оцета за кратко и да добавите солта и малка част захар. Така ще компенсирате липсата на захар при краставичките. 
Не пропускайте слънчогледовите семена в рецептата в никакъв случай, защото салатата е съвършено завършена с тях. 






Продукти:

3 глави едър лук
5 броя сладко - кисели краставички
50 грама слънчогледови семена 
зехтин екстра върджин на вкус
балсамов оцет на вкус
риган на вкус
кафява сол на вкус

Приготвяне:

Обелете лука и го сложете в малка тавичка. 
Полейте с тънка струйка зехтин и обвийте в алуминиево фолио.
Печете на 200 градуса за 10 минути. 
Извадете от фурната и нарежете на тънки филийки.
Разделете филийките на отделни кръгове.
Нарежете краставичките на шайби.
Сложете слънчогледовите семена в сух тиган и запечете за кратко.
Сложете всички продукти в купа и овкусете със сол, риган, оцет и зехтин.
Приятен апетит!







Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!