вторник, 18 април 2017 г.

Кюфтенца с кисело мляко

Наскоро четох някъде, че при забъркването на каймата, някои хора слагат кисело мляко и реших да пробвам. Използвах царевично олио и свинска мас в съотношение 1:1. Всички, които ме познават, а и читателите на блога, знаят че не използвам слънчогледово олио от може би две години. Това не значи, че и вие трябва да приготвите и пържите кюфтетата в същата мазнина. Не съм сигурна дали ще се получат същите, защото само една променена съставка, може да е камъчето, което преобръща талигата - в случая - вкуса!




Продукти:

600 грама кайма*
100 грама кисело мляко
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 яйца
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка балканска чубрица
2 чаени лъжички кимион
1 чаена лъжичка сумак
1 чаена лъжичка сол

*смес телешко и свинско 50:50

Приготвяне:

Сложете каймата в купа. 
Нарежете пресните лук и чесън на много ситно. Аз използвах ножица с пет остриета - за подправки.
Добавете останалите съставки.
Омесете добре всичко, за да може да се хомогенизира.
Поставете каймата в купа и покрийте с фолио.
Поставете купата в хладилник за един час.
Оформете кюфтенца и пържете в силно сгорещена мазнина.
За мазнината, която използвах, писах по - горе, в уводната част на публикацията.
Тук е мястото да напиша и защо не използвах галета или мокър хляб, както е прието да се прави при приготвяне на пържени кюфтета - защото се храним нисковъглехидратно и хляба и галетата са изключени.
След като ги изпържите ги оставете да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Приятен апетит!






Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!