вторник, 2 май 2017 г.

Бадемов крем

На рецептата съм и "хвърлила око" още като си взех книжката с рецепти за нисковъглехидратно хранене, но все не успявах да го направя, поради възникнали спонтанни идеи.
Новото тук е използването на еритротол. "Еритротолът се произвежда от чиста гроздова захар /глюкоза/. Този естествен заместител на захарта има малко калории и не води до никакво повишаване на нивото на кръвната захар. Еритротолът е 60 - 70 % по - слаб от захарта."
В рецептата не пише да се киснат бадемите предварително във вода, но аз ги кисна винаги и след това ги запичам, защото ме боли стомах от сурови ядки. 
Накисвам ядките, за да може ензимните инхибитори да се неутрализират и така нямам проблеми със стомаха. Избягвам консумацията на ядки или консумирам в минимални количества. 




Нутриенти за порция:*
калории: 231 kcal
белтъчини: 9 грама
мазнини: 16 грама
въглехидрати: 12 грама 

*Информацията е взаимствана от книжката за нисковъглехидратното хранене, от където е и самата рецепта. 





Продукти: 

100 грама сурови бадеми
2 жълтъка
80 грама еритротол
2 и 1/2 супени лъжици нишесте
500 милилитра пълномаслено прясно мляко

Приготвяне:

Накиснете бадемите за 5 часа във вода.
Отцедете ги от водата и ги запечете в тиган без мазнина.
След това смелете бадемите в блендер.
Разбийте жълтъците с еритротола до бял крем.
Разбъркайте нишестето в голяма купа с 6 супени лъжици от млякото до гладка смес и след това към него добавете жълтъците. 
Останалото мляко сложете в тенджера и възварете на котлона. 
Постепенно прибавете сместа от нишестето, като бъркате непрекъснато с бъркалка.
Когато  се сгъсти, свалете тенджерата от котлона и прибавете 3/4 от бадемите. 
Изсипете кремът в десертни чаши и поръсете с останалите бадеми.
След като изстине, сложете десертните чаши в хладилник, за да може кремът да стегне.
Приятен апетит!




2 коментара :

  1. Здравейте. Прекрасно изглежда кремчето и със сигурност е много вкусно :)
    Бадемите след като се запекат натрушават ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Пропуснала съм да напиша, че се смилат в блендер. Извинете ме за което.
      Аз ги смлях на по - едро в блендер, но ако не желаете да усещате частици, може и на крем да ги смелите.
      Ще се радвам да споделите резултата си, ако направите кремчето.
      Наистина е много вкусно и определено ще го приготвям често :) Вярвам, че и всеки опитал го ще повтаря и потретва.
      Хубав ден!

      Изтриване

Благодаря за посещението ви!