понеделник, 13 март 2017 г.

Плодови барчета

Всички обичате енергийни, здравословни барчета, нали?! Аз си ги хапвам по време на пътуване, когато нямам голям избор на храна. Оказват засищащ ефект върху организма. Реших да си направя и в домашни условия след като открих сушени качествени плодове. А и колкото по - разнообразна е храната ни, толкова по - добре. Особено, когато става въпрос за здравословно хранене. Известни са като барчета, но на български не мога да намеря по - подходящо име с което да го заместя, така че съм отворена откъм предложенията ви. 




Продукти:

100 грама сушени сини сливи
100 грама сушени червени череши
100 грама сушени круши
60 грама овесени ядки
80 грама краве масло

Приготвяне:

Сложете половината сушени плодове в блендер с малко топла вода. 
Водата при мен беше около 30 милилитра.
След като ги смелите, сложете останалите плодове, отново с вода, и блендирайте. 
Върнете първата част в блендера, за да се смесят двете, като добавите и маслото и овесените ядки. 
Блендирайте няколко пъти. Извадете сместа от чашата на блендера и разбъркайте енергично. След това сложете стреч фолио в тавичка и изсипете сместа на купчинки. 
Загладете и сложете в хладилник за 5 - 6 часа. 
Извадете тавичката от хладилника и нарежете на парченца с каквато големина пожелаете. 
Приятен апетит!



неделя, 12 март 2017 г.

Мусака с патладжани


Продукти:

2 патладжана
500 грама телешка кайма
200 грама кашкавал
2 яйца
200 грама кисело мляко
200 милилитра доматен сок
1 скилидка чесън
1 глава лук
черен пипер на вкус
сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете патладжаните на филийки и ги запечете. 
За запичането им използвах фритюрник, пържещ с въздух. 
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в малко краве масло. 
Добавете каймата, а след това и доматеният сок. 
Оставете на котлона докато доматеният сок изври. 
След това подправете със сол и черен пипер на вкус. 
Сложете малко мазнина на дъното на тава с размери 30х20 см. 
Наредете един ред патладжани, отгоре поставете плънката, а накрая отново подредете патладжаните. Разбийте яйцата с киселото мляко и полейте отгоре. 
Печете на 200 градуса за около 25 минути, а след това извадете и поръсете обилно с настърган кашкавал. Върнете във фурната, за да се запече и придобие приятен загар, като на снимките. 
Приятен апетит!




четвъртък, 9 март 2017 г.

Овесена баница със сушени сини сливи

Харесвате ли сушени плодове? Аз ги обожавам! Попаднах на едни добри производители - Struma Fruit и съм очарована. Засега съм изпробвала само сушените им сини сливи и за момента мога да дам отзиви само за тях - сочни, ароматни и вкусни. Използвах сините сливи за овесената баница, която правя за първи път и се получи - УАУ! Сладко и солено - любимо съчетание! Ако и вие като мен сте му любители - опитайте! 

В 100 грама парче има:
калории: 238 kcal
белтъци: 10,94 грама
мазнини: 9,85 грама

въглехидрати: 23,39 грама




Продукти:

4 яйца
200 грама кисело мляко
150 грама овесени ядки, фини
150 грама сушени сини сливи
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
150 грама краве сирене

Приготвяне:

Разбийте яйцата с телена бъркалка. 
Добавете натрошеното сирене, както и киселото мляко, смесено със содата. 
Разбъркайте и добавете овесените ядки. Не е нужно да се добавя допълнително мазнина, но пък следващият път може да добавя малко краве масло, за да има по - маслен вкус.
Сложете сместа във форма за терин, като преди това е добре да сложите хартия за печене. Аз използвах форма за терин с размери 30х10 см.
След като сложите сместа, отгоре подредете нарязани на половинки сини сливи.
Добре е да натиснете сините сливи, за да може да потънат в сместа. 
Печете на средно ниво във фурна, загрята на 180 градуса. 
Аз пекох около 30 минути. Изключете фурната и открехнете вратичката. 
Оставете да изстине във фурната. 
Приятен апетит!






сряда, 8 март 2017 г.

Честит Осми март, мамо!

Имам късмет с такава майка! Толкова ни е обичала и обича, обичаше игрите с нас, все едно не бе пораснала, не приличаше на скучните майки на другите. Тя бе, и продължава да бъде най - добрата! Дори мога да я номинирам с титлата: "НАЙ - ДОБРАТА МАЙКА НА ЗЕМЯТА! Много е лесно човек да я заобича!
По случай празника на майката, днес я усмихнах подобаващо и типично в мой стил. 
Направих за нея цвете в саксия, табелка и гердани с цветя от вълна.





Цветенцето уших от червен плат на бели точки и малко филц в жълт цвят. 
Изрязах си пет двойни кръгчета от червен плат и ги "обкантих" с червен конец. 
Преди да завърша самото кръгче, го напълних с памук, а след това издърпах конеца, за да може да се набразди, както се вижда на снимките. След това изрязах две жълти кръгчета и ги заших едно за друго със светло жълт конец. Преди да го завърша, го напълних с памук, за да стане по кръгличко. 
Залепих петте кръгчета едно за друго с горещ силикон, а отгоре жълтото топче. 
Залепих цялото цвете на малка пръчица. 
Изрязах от зелен филцов лист две листенца и ги залепих с горещ силикон за пръчицата. 
Намерих подходяща червена малка саксия от практикер и залепих по горният й ръб, бяла дантела. За залепването на дантелата отново използвах горещ силикон.
Намерих си гъба за  цветя от цветарски магазин. Изрязах кръг с дълбочина и диаметър на саксията. Забодох цветето в гъбата, а отгоре - по повърхността на гъбата, сложих изкуствена "трева".




Табелката направих, след като видях една много варна мисъл, тази от снимките, в интернет пространството. Мама много обича разни такива табелки, за това реших да направя една по случай осми март. 
Намерих с табелката в хоби магазин. 
Боядисах я с бял латекс. Повторих два пъти. 
След това си намерих подходяща картинка в пинтерест, подходящ шрифт и принтирах на цветни листи. Картинката, както се вижда - залепих на розов картонен лист. За залепването използвах Ц200.
Изрязах надписа, обгорих крайчетата му със запалка. Залепих го с Ц200 за дървената повърхност, а след това изчаках да изсъхне. Останалата бяла част от  табелката боядисах със зелена седефена боя. Още докато боята не беше изсъхнала, поръсих с червен блестящ прашец. Напръсках със спрей - лак за дърво. 
След като изсъхна, сложих канапените въженца, като розовата част под табелката е закрепена отделно за дървената част. Канапеното въженце за картонената част, закрепих с горещ силикон.






Направих и герданчета и пръстенчета от вълна. Използвах техниката със сапунената вода, а след това ги оставих за около два дни да съхнат на слънце.Някой от цветята боядисах на места със синя седефена боя. След това закрепих цветята за гумени въжета за гердани, а друга част от тях за метални основи за пръстени.
Закрепих цветята с помощта на горещ силикон. 



вторник, 7 март 2017 г.

Кокосови бисквити

Бисквитките не са хрупкави, а меки. Миришат на кокос от кокосовото брашно и имат един по - особен аромат. Ако обичате кокос, това определено са вашите бисквитки!



Продукти:

4 белтъка
60 грама кокосово брашно
1/4 чаена лъжичка ванилия

Приготвяне:

Разбийте белтъците на пяна.
Добавете ванилията и кокосовото брашно.
Разбъркайте с шпатула. 
Белтъците спадат от кокосовото брашно, да не се учудите.
След това оформете топчета, колкото орех и ги сплескайте като бисквитка.
Трябва да се образуват бисквитки като на снимките. 
Подредете в тава, застлана с хартия за печене и печете на средно ниво във фурната, на 180 градуса, за около 7 - 8 минути. 
Приятен апетит!