събота, 15 април 2017 г.

Бананово - черешово брауни

Рецепта за подобно брауни мярнах накъде във Facebook, но го измених по свой вкус. 
Обичам брауни с череши и поради тази причина си имам замразени от миналата година. Останаха ми малко, та точно до новата реколта ще ми стигнат. 
Консистенцията, която се получава е една идея по - рядка от кексовата. 
Пече се бързичко и става доста плътен и ароматен.  





Продукти:

400 грама банан
150 грама замразени череши
70 грама натурален шоколад
60 грама краве масло
1 чаена лъжичка бакпулвер

Приготвяне:

Начупете шоколада на блокчета и го сложете заедно с маслото в малка тенджерка, на котлона. Оставете го да се разтопи добре. 
През това време обелете бананите, начупете ги на хапки и ги сложете в чашата на блендер, заедно с черешите.
Прибавете и вече разтопеният шоколад с маслото. 
Блендирайте до получаване на хомогенна смес.
Сложете хартия а печене в малка тавичка. 
Аз използвах тавичка 10х10 сантиметра. 
Печете на средно ниво във фурната за около 40 минути. 
Изключете фурната и оставете браунито да изстине вътре.
Приятен апетит!












петък, 14 април 2017 г.

Ягодов крем *здравословен вариант

Изкуство е да приготвиш нещо вкусно с малко съставки. Тук основните съставки са две: извара и ягоди. Всички велики открития започват с прости съставки, нали така?!




Продукти:

150 грама извара*
150 грама пресни ягоди

*Изварата, която използвах беше домашна и пълномаслена.

Приготвяне:

Сложете всичко в блендер и блендирайте до получаването на гъст крем.
Разпределете крема в две чаши и украсете с цели ягоди. 
Можете да поднесете както веднага, така и леко охладен. 
На мен лично ми допада повече леко охладен. 
Любителите на много сладко, може да добавят някакъв заместител на захарта, защото кремчето не е много сладко. Все пак разчитаме най - вече на сладостта на ягодите.
Приятен апетит!



четвъртък, 13 април 2017 г.

Огретен "Здраве"

Този огретен наистина си го направих и хапнах съвсем самичка. Не го споделих дори и с половинката ми, защото на него му бях приготвила друго. А и свърши светкавично бързо.  Това се казва да ядеш повече от мъжът си. Но и на това му се казва да тренираш и да имаш нужда от много, много качествена храна! 







Продукти:

500 грама спанак
100 грама краве масло
4 яйца
200 грама краве сирене
300 грама печени пиперки
250 грама гъби печурки, консервирани
черен пипер на вкус
сол на вкус

Приготвяне:

Почистете спанакът от жилите и го измийте.
Сложете маслото в дълбока тенджера и го загрейте.
Добавете спанакът и задушете.
След като сте го задушили добре, го извадете и нарежете на ситно.
Нарежете пиперките на тънки ленти. 
Краве сиренето натрошете.
Разбийте яйцата на пяна.
Сложете всички продукти в купа и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тавичка с размери 20х30 сантиметра и печете на 180 градуса, на средно ниво във фурната, за около 45 минути.
Извадете тавичката и оставете да изстине. 
Нарежете на квадрати и поднесете с кисело мляко.
Приятен апетит!





сряда, 12 април 2017 г.

Рулца с телешко и шунка

Тъй като ни поомръзнаха свинското и пилешкото месо, минахме на агнешко и телешко. Направих два различни вида рулца с телешко месо, за които ще ви споделя в тази и в още една публикация. 
Рулцата стават една идея по - сухи, защото както всички знаем, телешкото месо е сухо. Тези рулца направих по рецепта от книгата за ниско въглехидратното хранене за която съм ви писала вече. Аз бих повторила изпълнението на рецептата, но с бекон. Така рулата няма да се получат толкова сухи. Въпреки това са вкусни, но когато се храниш високомазнинно, искаш мазнината да е в изобилие. 



Продукти:

300 грама телешко месо
250 грама телешка шунка
4 сварени яйца
сол на вкус
черен пипер на вкус
струя зехтин

Приготвяне:

Нарежете телешкото месо на тънки пържоли и ги начукайте.
Подправете ги със сол и черен пипер на вкус.
Поставете пържолите в купа и ги покрийте с фолио.
Оставете пържолите за един час на хладно - в хладилник, за да се поемат подправките.
Сложете парче шунка, отгоре поставете телешка пържола, а в единият край - яйце.
Навийте на руло и стегнете с канап. 
Идеята ми беше да ги пържа, както е по рецепта от книжката за високо мазнинното хранене, но впоследствие реших друго. 
Подредете рулата в тавичка и полейте с тънка струя зехтин.
Покрийте с алуминиево фолио.
Печете на средно ниво във фурната за около 45 минути на 180 градуса.
Отстранете фолиото и печете още около 7 - 8 минути.
Приятен апетит!



вторник, 11 април 2017 г.

Черешови бонбони

Днес рецептата не е никак здравословна, но не е и лично за мен. Както вече знаете сме двама, а половинката хич не обича здравословни десерти. Затова на него му приготвям други. Тези бонбонки ми хрумнаха една вечер и ги приготвих точно минути преди той да се прибере от работа. Е, не успя да си хапне същата вечер, но пък за следващата имаше достатъчно. Всъщност май не са достатъчно, защото от посоченото количество на продуктите излизат девет бонбона. Даже до десети не можах да стигна. Въпреки това са много вкусни. Потвърдено! Черешовият крем изключително добре балансира вкусът на шоколад и сгущенка. 





Продукти:

100 грама бял шоколад
40 грама сушени череши
30 грама сгущенка
канела за поръсване
тиквени семена за украса

Приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня. 
Облейте хартиени формички за бонбони с шоколад. 
Обливането трябва да се извърши от вътрешната страна на формичката.
Подредете формичките в чиния и я сложете във фризера докато приготвите пълнежът.
Сложете сушените череши и сгущенката в блендер с около 20 милилитра вода и блиндирайте. Извадете бонбоните от фризера и ги напълнете с черешов крем. 
Върху кремчето сложете по една чаена лъжичка шоколад, за да затворите бонбоните.
След това поръсете с канела и украсете с тиквени семки. 
Приберете в хладилник за един час. 
Извадете бонбоните от хладилникът и отстранете хартиената опаковка. 
Приятен апетит!