вторник, 9 май 2017 г.

Бананов сладолед




За този сладолед научих съвсем случайно на един курс по готварство, тема: сладолед. На място опитахме доста разновидности и ми хареса много. Още същата вечер направих и на В. много му хареса. Приготвя се много бързо и лесно. Не изисква употребата на много продукти и е без Е-та!  

Продукти:

100 грама банан
орехи
канела

Приготвяне:

Нарежете банана на колелца и го сложете за 2 часа във фризера.
Извадете го и блендирайте до получаването на смес с консистенцията на сладолед и кремав цвят. 
Добавете орехите и канелата и отново блендирайте.
Поднесете веднага, поръсен с канела и орехови ядки.
Приятен апетит!


Устински водопад

















петък, 5 май 2017 г.

Течен шоколад

Добре познатата рецепта на мама за домашен течен шоколад, преобразувана от мен. Правила съм много пъти течен шоколад, само че с пудра захар. Реших да направя домашен течен шоколад, но без пудрата захар, като я заменя с фурми. 
Получи се дори по - добре от оригинала, защото не е така сладък, че да не може да си хапнеш повече от една, максимум две лъжички. 
С този шоколад съвестта ви може да е спокойна. Можете да си го мажете на филии и на палачинки, а защо не и на оризовки?! 
Този шоколад е подарък за сетивата, за всички сетива! Позволете си го! .... Там е, истината е някъде там, може би на десетата изядена лъжичка от това блаженство!




Продукти:

150 грама сухо мляко
125 грама краве масло
100 грама фурми без костилки
50 грама рожково брашно

Приготвяне:

Разтопете маслото и го сложете в чашата/купата на блендер.
Добавете фурмите, брашното и сухото мляко. 
Блиндирайте до получаването на хомогенен гъст крем. 
Прехвърлете шоколада в буркан.
Съхранявайте на стайна температура, защото в хладилник ще се втвърди от наличието на масло.
Приятен апетит!




четвъртък, 4 май 2017 г.

Тапенада

Тапенадата се приготвя бързо, лесно и без много усилия.
Можете да я използвате за направа на салатен дресиг, както направих аз с по - голямата част от нея. Приготвих и печени патладжани, намазани с тапенада - много вкусно ястие. Не съм го снимала, защото няма красив външен вид след изпичане. Тапенадата след изпичане става малко по - тъмна, патладжаните също, но пък за сметка на това много вкусно. Можете да я използвате като предястие, поднесена с хрупкав хляб, ако консумирате такъв. 




Продукти:

160 грама маслини колосал
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
3 скилидки чесън

Приготвяне: 

Почистете маслините от костилките.
Ако искате да си спестите тази част от приготвянето на тапенадата, можете да си вземете маслини без костилки. 
След това ги сложете в чашата или купата на блендер. 
Добавете скилидките чесън /почистени/ и зехтина. 
Блендирайте до получаване на плътна маслинова паста - тапенада.
Съхранявайте тапенадата в буркан или купичка, покрита със стреч фолио. 
Приятен апетит!