понеделник, 12 юни 2017 г.

Кайсиево - сметанов крем

Десертите трябва да бъдат сервирани в малки количества, защото прекаляването с удоволствията изтощава и най - лакомото небце.Точно и затова направих кремовете в малки количества и само два на брой. Един за мен ... и още един за мен 😃! С подобни десерти събирам сили след тренировка всяка сутрин. А зад кадър има още един куп храни - предимно протеинови. Сигурно забелязахте, че в рецептата няма захар - тази от кайсиите ми е предостатъчна, но ако на вас не ви е, винаги може да добавите. 




Продукти:

200 грама заквасена сметана
6 броя кайсии
8 броя сушени червени боровинки
2 броя бели черници

Приготвяне:

Нарежете кайсиите на малки кубчета. 
Сложете ги в малка касерола и ги сложете на котлона, на бавен огън.
Трябва да получите гъсто сладко, но без захар. 
Разпределете сметаната в две чаши, а отгоре разпределете внимателно от сладкото. 
Декорирайте с червени боровинки и черници - под формата на цветенца.
Сложете кремчетата в хладилник за един час. 
Приятен апетит!






четвъртък, 8 юни 2017 г.

Люксембург

Херцогство Люксембург се намира в сърцето на Европа и граничи с Белгия на север. Намира се на около 200 километра - близко! Това беше и причината да го посетим. В Люксебург няма какво да се види за повече от един ден. Даже и един ден е много. Хубаво е обаче, ако имате път до близките държави да го посетите! Красиво и спокойно, идилично и цветно градче! 
Люксембург се води една от най - малките суверенни държави в Европа. 
Има едно влакче - в зелен цвят, което ще видите на снимките по - долу. С него можете да си направите обиколка и да снимате всички забележителности, но в движение. Ако бързате е добър вариант, но пък ако разполагате с време - повървете. По - приятно е, а и по - полезно. 😃 По този начин ще съчетаете полезното с приятното, нали така?! 
На снимките се виждат красивите най - красивите места в Люксембуг. Ако и вие не можете да ги снимате подобаващо, като мен - купете си картички. 
Хапнахме си и козуначени коминчета. Преди се предлагаха и тук, в Пловдив, но вече ги няма или поне аз не знам къде са ги изместили. Ако някой живеещ тук знае - нека сподели! Ще съм му благодарна!😇




































сряда, 7 юни 2017 г.

Супа от зелен фасул

Тези дни на пазара открих пресен зелен фасул и побързах да направя супа. Още помня супата с домашен зелен фасул, която хапвах миналото лято на Лещен. Там тя беше направена с доооста олио. Аз също я приготвих с много мазнина, за да се доближа максимално до въпросният вариант, но я направих с масло. Причините за НЕупотребата на олио у дома вече съм ги писала и няма да изпадам в лирични отклонения. Много вкусна е, както топла, така и студена. 
Пак ще я правя тези дни, а тъкмо вчера доядох последната купичка.


Продукти:

500 грама пресен зелен фасул
2 скилидки чесън
1 морков
1 домат
връзка пресен магданоз
100 грама краве масло
сол на вкус

Приготвяне:

Измийте добре фасула и го почистете от краищата. 
Почистете и нарежете чесъна на ситно.
Сложете маслото в тенджерка и го оставете да загрее.
След като загрее, сложете чесъна и фасула.
Обелете и нарежете моркова на четвъртини. 
Измийте и нарежете домата на малки кубчета.
Добавете моркова, домата и магданоза в тенджерата при останалите продукти. 
Долейте вода, около 2 литра. 
Оставете да къкри за известно време - докато зеленчуците се сварят и омекнат.
Аз направих супата в Мултикукър и ми отне 30 минути. 
На котлона може да отнема и малко повече време. 
След като супата е готова, подправете със сол на вкус.
Приятен апетит!





вторник, 6 юни 2017 г.

Смути: кайсия и ягода




Продукти:

4 броя кайсии
200 грама ягоди

Приготвяне: 

Почистете ягодите от дръжките и ги измийте.
Измийте добре и кайсиите, а след това ги разполовете.
Сложете всичко в блендер и блендирайте до получаване на хомогенна смес.
Приятен апетит! 



понеделник, 5 юни 2017 г.

Фалшив чийзкейк с ягоди

Направих най - накрая здравословен вариант на любимият ми чийзкейк. Без бисквити и без захар. В цялото количество, което е около осем малки / нормални парчета, има само една супена лъжица мед. На мен това количество мед, както и сладостта на ягодите са ми напълно достатъчни. Сигурна съм, че и на вас ще са ви достатъчни.  




Продукти:

250 грама заквасена сметана
300 грама крема сирене
4 средно големи яйца
1 чаена лъжица пчелен мед
краве масло за намазване на формата

400 грама ягоди




Приготвяне:

Разбийте яйцата с телена бъркалка. 
Добавете крема сиренето, сметаната и меда.
Разбъркайте добре до образуване на хомогенна смес.
Намажете кръгла форма с диаметър 20 сантиметра, с масло. 
Изсипете сместа и тръснете 2 - 3 пъти тавата в кухненския плот, за да се махнат образувалите се балончета въздух. 
Печете на средно ниво във фурната на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. 
След изпичане извадете тавичката и веднага обърнете върху чиния или поднос.

По време на печенето пригответе ягодовото сладко.
Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. 
Отцедете ги добре и ги нарежете на половинки или четвъртинки, в зависимост от големината им.
Сложете ги в касерола на котлона. Разбърквайте от време на време, за да не загорят.
След като излишната вода изври и сладкото е готово, свалете от котлона.
Залейте чийзкейка със сладко. 
Сложете в хладилник за няколко часа.
Приятен апетит!